Receptek

2013.09.22 15:03

Karácsony

Mézeskalács
A tészta

Akármelyik mézeskalács receptet is válasszuk, mindenképpen fontos, hogy néhány órát, de akár egy éjszakát is a hűtőben pihenjen a tészta.

A mézeskalács tésztáját célszerű közepes vastagságúra, azaz legalább fél centi vastagra nyújtani, különben a kiszaggatott sütemény szélei könnyen megéghetnek.

A tésztából készülhet aprósütemény - a szívtől az angyalkáig bármi, attól függően, milyen kiszúróformánk van, de kreatívabb konyhatündérek különböző méretű csillagokból fenyőt is építhetnek, vagy akár sablon alapján mesebeli mézeskalács házikót is alkothatnak.

Díszítés

Ha magvakat, cukrokat használunk díszítésre, akkor ezeket a sütés előtt tegyük a sütikre. Ha a hagyományos és nagyon dekoratív cukros tojáshabbal, azt mindenképpen sütés és kihűlés után végezzük csak. A tojásfehérjéből és porcukorból kikevert masszát (a krém különösen alkalmas a hótakaró és a háztetőről lecsüngő jégcsapok ábrázolására) egyszerű kis tiszta zacskóba kanalazzuk, a sarkára pici lyukat vágunk, és markunkban tartva a zacskót ügyesen rajzolhatunk is a süteményekre.

A még friss díszítést színes cukrokkal, mandulaszeletekkel, kandírozott gyümölcsökkel tovább dekorálhatjuk, de bevethetünk olvasztott csokoládét vagy kókuszreszeléket is.

 

Süteménynek, de dísznek is tökéletes a mézeskalács

 

 

 

Halloween

Szellemek

Hozzávalók 8 főre:
 
4 db tojásfehérje

20 dkg porcukor

csipet só

1 kocka csokoládé

 

 

Elkészítés:

 

A friss, szobahőmérsékletű tojásfehérjét egy csipet sóval, vízgőz

felett, a robotgép legkisebb fokozatán kezdjük el felverni. Szitáljuk

hozzá a porcukrot, és folyamatosan, megállás nélkül verjük kemény

habbá. ( A hab akkor lesz jó, ha késsel belevágva a vágás nyoma

megmarad.) A sütőt melegítsük elő. A sütőlapot béleljük ki

sütőpapírral. A szellemek megalkotásához használhatunk habzsákot.

A habzsák végére nem kell díszítőcsövet tenni, elég ha csak a csőtartó

műanyagot helyezzük a zsák  belsejébe. A habzsák száját hajtsuk félig

vissza, és a habot kanalazzuk a belsejébe. A zsák száját hajtsuk vissza, a

habot a kezünkkel óvatosan húzzuk a díszítőcső felé, és a hab fölött

csavarjuk meg a zsákot. A habzsákból a sütőpapírra egyenletes

távolságban, nyomjunk ki kúp alakú formákat. Az aljához

adagoljunk több habot, majd felfelé húzva egyre kevesebb

habot adagoljunk, a végét pedig egészen keskenyítsük el.

A habcsókokat tegyük az előmelegített sütőbe, és szárítsuk.

Vízgőz felett olvasszunk meg 1 kocka csokoládét.

A szellemeket óvatosan vegyük le a sütőpapírról, majd

fogpiszkáló segítségével, a csokoládéval rajzoljunk

szemeket és szájakat a szellemekre.

sütési hőfok: 80°C
sütési mód: hőlégkeveréses
 
 
Szellemek Halloween-re
 
 
 
 
 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

Boszorkány ujjak

Hozzávalók:

25 dkg liszt

15 dkg vaj

20 dkg darált mandula

10 dkg cukor

2 tojás

35-40 db (kb. 5 dkg) egész mandula

1 dk olvasztott étcsokoládé

 

Elkészítés:

 

A lisztet, a vajat, a darált  mandulát, a cukrot, és a tojásokat

összegyúrjuk. A tésztából ujjnyi vastag, kb. 10 centis rudakat

sodrunk. A rudak közepére bütyköt formázunk, ujj formájúra

alakítjuk, és késsel barázdákat húzunk rájuk. Az ujjak végére

egész mandulaszeleteket nyomkodunk. Az ujjakat előmelegített

sütőben, 180 fokon kb. 10 perc alatt megsütjük.

A mandulaszemeket sütés után olvasztott csokival lekenjük.

 

Boszorkány ujjak

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kókusz

Kókusz kocka

Hozzávalók:

30 dkg cukor

2 db tojáshttps://cms.edesseg.webnode.hu/news/receptek/

12 dkg \ sütőmargarin

8 evőkanál tej

30 dkg cukor

5 evőkanál kakaó

kókuszreszelék

Elkészítés:

A tészta alapanyagát jól kikeverjük, és sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk. Előmelegített sütőben tűpróbáig sütjük. Kihűtjük, majd 3x3 cm-es kockákra vágjuk. A csokikrémhez a margarint a cukorral és a kakaóval összekeverjük, leforrázzuk a tejjel, és egyet forralunk rajta. A kockákra vágott tésztát belemártjuk a csokikrémbe, majd a kókuszreszelékbe forgatjuk. Pár órát pihentetjük, utána fogyasztjuk.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kókusz golyó

 

Hozzávalók:

50 dkg háztartási keksz

10 dkg vaj, vagy Rama

2 evõ

kanál kakaó

20 dkg porcukor

1 mokkáskanálnyi rumaroma

1 csomag kókuszreszelék

meggybefőtt leve

Elkészítés:

A kekszet ledaráljuk, elkeverjük a cukorral, a kakaóval és a szobahõmérsékletű vajjal. A meggybefõtt rumaromával ízesített levébõl annyit teszünk hozzá, hogy formálható legyen. Nedves kézzel golyókat készitünk belõle és egyenként megforgatjuk õket a kókuszreszelékben. Fóliával letakarva

hűtõszekrénybe tesszük, míg megkeményedik.   

 

  Kókuszgolyó

 

 

 

 

 

 

 

 

Fánk

Hozzávalók:

3 dl tej

3 dkg élesztő

1 evőkanál porcukor

5 dkg  vaj,

2 tojássárgája

1 pohárka rum

50 dkg liszt

Elkészítés:

3 dl tejet meglangyosítunk, belemorzsolunk 3 dkg élesztőt és beleteszünk 1 evőkanál porcukrot. Amikor az élesztő megkel, 5 dkg vajjal, 2 tojássárgájával, 1 pohárka rummal, késhegynyi sóval és 50 dkg liszttel közepes keménységű kelt tésztát készítünk. Nagyon jól kidolgozzuk, ennek következtében elég lágy tésztát kapunk. Langyos helyen másfélszeresére kelesztjük. A kelés után nyújtódeszkára borítjuk, és ujjnyi vastagra nyújtjuk. Fánkszaggatóval vagy pohárral kiszaggatjuk, ruhával letakarva 30 percig kelesztjük. (Ha tovább keleszjük, nem baj). A fánkot középforró olajban egyenletes tűzön sütjük. (Fritőzben is lehet.) A sütésnél vigyázzunk arra, hogy a deszkán fekvő fánk felső része kerüljön az olajban alulra. Sütés elején az edényt fedjük be. Megfordítás után vegyük le róla a fedőt. A pirosra sült fánkot szűrőkanállal szedjük ki, és még melegen szórjuk meg vaníliás porcukorral. 
Szalagos fánk