Receptek
Karácsony
MézeskalácsA tésztaAkármelyik mézeskalács receptet is válasszuk, mindenképpen fontos, hogy néhány órát, de akár egy éjszakát is a hűtőben pihenjen a tészta.
A mézeskalács tésztáját célszerű közepes vastagságúra, azaz legalább fél centi vastagra nyújtani, különben a kiszaggatott sütemény szélei könnyen megéghetnek.A tésztából készülhet aprósütemény - a szívtől az angyalkáig bármi, attól függően, milyen kiszúróformánk van, de kreatívabb konyhatündérek különböző méretű csillagokból fenyőt is építhetnek, vagy akár sablon alapján mesebeli mézeskalács házikót is alkothatnak.
Díszítés
Ha magvakat, cukrokat használunk díszítésre, akkor ezeket a sütés előtt tegyük a sütikre. Ha a hagyományos és nagyon dekoratív cukros tojáshabbal, azt mindenképpen sütés és kihűlés után végezzük csak. A tojásfehérjéből és porcukorból kikevert masszát (a krém különösen alkalmas a hótakaró és a háztetőről lecsüngő jégcsapok ábrázolására) egyszerű kis tiszta zacskóba kanalazzuk, a sarkára pici lyukat vágunk, és markunkban tartva a zacskót ügyesen rajzolhatunk is a süteményekre.
A még friss díszítést színes cukrokkal, mandulaszeletekkel, kandírozott gyümölcsökkel tovább dekorálhatjuk, de bevethetünk olvasztott csokoládét vagy kókuszreszeléket is.
Halloween
Szellemek
Hozzávalók 8 főre:4 db tojásfehérje20 dkg porcukor
csipet só
1 kocka csokoládé
Elkészítés:
A friss, szobahőmérsékletű tojásfehérjét egy csipet sóval, vízgőz
felett, a robotgép legkisebb fokozatán kezdjük el felverni. Szitáljuk
hozzá a porcukrot, és folyamatosan, megállás nélkül verjük kemény
habbá. ( A hab akkor lesz jó, ha késsel belevágva a vágás nyoma
megmarad.) A sütőt melegítsük elő. A sütőlapot béleljük ki
sütőpapírral. A szellemek megalkotásához használhatunk habzsákot.
A habzsák végére nem kell díszítőcsövet tenni, elég ha csak a csőtartó
műanyagot helyezzük a zsák belsejébe. A habzsák száját hajtsuk félig
vissza, és a habot kanalazzuk a belsejébe. A zsák száját hajtsuk vissza, a
habot a kezünkkel óvatosan húzzuk a díszítőcső felé, és a hab fölött
csavarjuk meg a zsákot. A habzsákból a sütőpapírra egyenletes
távolságban, nyomjunk ki kúp alakú formákat. Az aljához
adagoljunk több habot, majd felfelé húzva egyre kevesebb
habot adagoljunk, a végét pedig egészen keskenyítsük el.
A habcsókokat tegyük az előmelegített sütőbe, és szárítsuk.
Vízgőz felett olvasszunk meg 1 kocka csokoládét.
A szellemeket óvatosan vegyük le a sütőpapírról, majd
fogpiszkáló segítségével, a csokoládéval rajzoljunk
szemeket és szájakat a szellemekre.
sütési hőfok: 80°Csütési mód: hőlégkeveréses
Boszorkány ujjak
Hozzávalók:
25 dkg liszt
15 dkg vaj
20 dkg darált mandula
10 dkg cukor
2 tojás
35-40 db (kb. 5 dkg) egész mandula
1 dk olvasztott étcsokoládé
Elkészítés:
A lisztet, a vajat, a darált mandulát, a cukrot, és a tojásokat
összegyúrjuk. A tésztából ujjnyi vastag, kb. 10 centis rudakat
sodrunk. A rudak közepére bütyköt formázunk, ujj formájúra
alakítjuk, és késsel barázdákat húzunk rájuk. Az ujjak végére
egész mandulaszeleteket nyomkodunk. Az ujjakat előmelegített
sütőben, 180 fokon kb. 10 perc alatt megsütjük.
A mandulaszemeket sütés után olvasztott csokival lekenjük.
Kókusz
Kókusz kocka
Hozzávalók:
30 dkg cukor
2 db tojáshttps://cms.edesseg.webnode.hu/news/receptek/
8 evőkanál tej
30 dkg cukor
5 evőkanál kakaó
kókuszreszelék
Elkészítés:
A tészta alapanyagát jól kikeverjük, és sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk. Előmelegített sütőben tűpróbáig sütjük. Kihűtjük, majd 3x3 cm-es kockákra vágjuk. A csokikrémhez a margarint a cukorral és a kakaóval összekeverjük, leforrázzuk a tejjel, és egyet forralunk rajta. A kockákra vágott tésztát belemártjuk a csokikrémbe, majd a kókuszreszelékbe forgatjuk. Pár órát pihentetjük, utána fogyasztjuk.
Kókusz golyó
Hozzávalók:
50 dkg háztartási keksz
10 dkg
vaj, vagy Rama
2 evõ
kanál kakaó
20 dkg porcukor
1 mokkáskanálnyi rumaroma
1 csomag kókuszreszelék
meggybefőtt leve
Elkészítés:
A kekszet ledaráljuk, elkeverjük a cukorral, a kakaóval és a szobahõmérsékletű vajjal. A meggybefõtt rumaromával ízesített levébõl annyit teszünk hozzá, hogy formálható legyen. Nedves kézzel golyókat készitünk belõle és egyenként megforgatjuk õket a kókuszreszelékben. Fóliával letakarva
hűtõszekrénybe tesszük, míg megkeményedik.
Fánk
Hozzávalók:
3 dl tej
3 dkg élesztő
1 evőkanál porcukor
5 dkg vaj,
2 tojássárgája
1 pohárka rum
50 dkg liszt
Elkészítés:
3 dl tejet meglangyosítunk, belemorzsolunk 3 dkg élesztőt és beleteszünk 1 evőkanál porcukrot. Amikor az élesztő megkel, 5 dkg vajjal, 2 tojássárgájával, 1 pohárka rummal, késhegynyi sóval és 50 dkg liszttel közepes keménységű kelt tésztát készítünk. Nagyon jól kidolgozzuk, ennek következtében elég lágy tésztát kapunk. Langyos helyen másfélszeresére kelesztjük. A kelés után nyújtódeszkára borítjuk, és ujjnyi vastagra nyújtjuk. Fánkszaggatóval vagy pohárral kiszaggatjuk, ruhával letakarva 30 percig kelesztjük. (Ha tovább keleszjük, nem baj). A fánkot középforró olajban egyenletes tűzön sütjük. (Fritőzben is lehet.) A sütésnél vigyázzunk arra, hogy a deszkán fekvő fánk felső része kerüljön az olajban alulra. Sütés elején az edényt fedjük be. Megfordítás után vegyük le róla a fedőt. A pirosra sült fánkot szűrőkanállal szedjük ki, és még melegen szórjuk meg vaníliás porcukorral.